Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stará kára

5. 7. 2012 9:46
Hmmmmmm

A jak vyšší DPH přiškrtí ekonomiku?  Přece ty peníze z vybraného DPH do ekonomiky jdou.  S vyšším DPH lze naložit dvěma způsoby:

A -  Zachováme vysoký schodek rozpočtu, o "navíc" vybrané DPH zvýšíme výdaje státu. Žádná ekonomika není "přiškrcena"  (a nevykládejte o rozkradených penězích - i ty jdou do ekonomiky stejně, jako jiné ukradená prachy).  Má to "jedinou" nevýhodu: zadlužení nás táhne do pekel (je jedno, zda tomu někdo věří či nikoliv).

B - O zvýšený výběr DPH snížíme schodek.  Ovšem, že tím snížíme HDP. Je to ale jako s tou flaškou, naplněnou do poloviny. V terminologii některých "přiškrtíme ekonomiku" (= "snížíme růst HDP").  Druhý pohled říká:  ano, snížili jsme schodek, tedy zadlužení. Ovšem, že o nižší půjčku se snížil i HDP.  Ano snížil se růst HDP - o bublinu, nafouklou dluhem (!). O bublinu, která jednou praskne, s pořádným rámusem.  Chceme takový "nepřiškrcený" růst? (Ano lze odpovědět jen v případě, že je pro nás i pověstná špička nosu daleko.)

0 0
možnosti

Jiri Hemerle

5. 7. 2012 10:20
Re: Hmmmmmm

Vaše úvaha je však založena na částečně pravdivém předpokladu, že navýšení daní znamená větší výber. V případě spotřební daně na PHM , kterou jsme navýšili,  způsobila, že řidiči kamionu u nás netankují a její absolutní výběr je mnohem menší.

 Představte si, že jste prodejce a distributor pitné vody. Máte své fixní náklady a určil jste podle odběru cenu za litr vody. Cena naroste lidé začnou šetřit a odeberou méně vody, hmm to však znamená že nemáte dostatek prostředků na provoz a zdražíte na litru, aby jste ztrátu dohnal. Lidé začnou ještě více šetřit, jiní začnou nakupovat jinde, a Vy budete opět zvedat cenu. Takto mám totiž dojem funguje naše narovnávání rozpočtu.

0 0
možnosti

Lady Humussprey

5. 7. 2012 2:22
Otázka zní, jestli přiškrcená ekonomika není výhodná?

Jestli nezabrání nezdravému růstu platů a stále lenivějším obyvatelům v jejich neřesti? Co dnes podnikateli zbývá, když potřebuje práci po zaměstnanci? Kdyby měl splnit jeho požadavky, tak je za chvíli na huntě. Musí mu tedy dát z dohodnuté částky třetinu a namluvit mu, že je to jen záloha. Když už mu takzvaně dluží nějakých 100.000.-, tak už je to dobré. Zaměstnanec se stále těší, že své peníze jednou dostane a v zaměstnání je pečlivý, aby nebyl vyhozen a sen o penězích z dřívějška se mu nerozplynul. K tomu však je potřeba splnit i druhou podmínku a to, že se nezaměstnanost musí držet na nějakých 15%, kam doufám vystoupí.

2 0
možnosti

Jiri Hemerle

5. 7. 2012 10:25
Re: Otázka zní, jestli přiškrcená ekonomika není výhodná?

žádný podnikatel, o kterém hovoříte ve Vašem příspěvku nepřivítá přišrkcení ekonomiky a s ním snížený odbyt jeho výrobků a služeb, i kdyby, a o tom dost pochybuji, měl mít  tento dopad výchovný vliv na zaměstnance. Já jako majitel firmy nepovažuji své zaměstnance za problém, spíše naopak, toni jsou nedílnou součástí mé společnosti. Ale zcela jistě, já jsem odpovědný za jejich výběr, řízení a motivaci.

0 0
možnosti

kaktusak

5. 7. 2012 0:24
Nejpravicovější jsou asi komunisti.

Za těch byly nižší daně, méně rozbujelá byrokracie a nízké zadlužení.

0 0
možnosti

motke

5. 7. 2012 7:19
Re: Nejpravicovější jsou asi komunisti.

a přesto skončili a dost neslavně dokonce s puncem zločinců. ??

0 0
možnosti

Dluhousek Padák

5. 7. 2012 0:07
vlada je pravicova

pravicovost se neurcuje vztahem k danim

pravice je obecne velmi siroky pojem od milovnika absolutisticke monarchie/diktatury az k anarchokapitalistovi bez statu s svetem jedincu

stejne jako levice je siroky pojem od nejakeho realne socialistickeho diktatora az k anarchokomunistum bez statu ale s komunama

0 0
možnosti

Jiri Hemerle

5. 7. 2012 10:35
Re: vlada je pravicova

obyvykle pravice prosazuje svobodu podnikání a individualitu a naopak odmítá posílení daní, regulací a zásahů státu do ekonomiky

0 0
možnosti

romualda

4. 7. 2012 23:59
Oni to už před volbami věděli, jenže slibem nezarmoutíš

"Žádné daně v příštím volebním období zvyšovat nechceme. Pokud bychom například zvýšili DPH, mohli bychom ohrozit křehký růst české ekonomiky," toto řekl Martin Kocourek z ODS před volbami.

0 0
možnosti

PeTaX

5. 7. 2012 9:08
Re: Oni to už před volbami věděli, jenže slibem nezarmoutíš

Ano, mám to v živé paměti. A mám pocit, že v nějaké parafrázi to říkal i budoucí "nejlepší ekonom" Kalousek. R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS